• Handboekbinderij Seugling te Amsterdam sinds 1923, ambachtelijke handboekbinders

  De boekbinders van de Veemkade te Amsterdam

  alles wat wij nieuw kunnen maken dat restaureren wij ook

   

   

 • De geschiedenis van de werkplaats

  In 1923 werd door G.W.H. Seugling in de Amsterdamse Pijp een particuliere boekbinderij opgericht.

  In 1923 werd door G.W.H. Seugling in de Amsterdamse Pijp een particuliere boekbinderij opgericht.

  Nog geen 15 jaar later verhuisde deze boekbinderij naar een ruimere lokatie in de Vijzelstraat. Hier hield zij zo'n 60 jaar verblijf, tot halverwege de jaren negentig.
  In 1994 vestigde de boekbinderij zich in de Gouden Reael aan de Grote Bickersstraat.
  En weer 25 later - in 2019 - wisselde de boekbinderij de Westelijke Eilanden in voor de Oostelijke eilanden, een historische plek aan de IJ- oevers in Amsterdam.
  Boekbinderij Seugling is daar gevestigd in Pakhuis Wilhelmina aan de Veemkade.
  Nog steeds goed bereikbaar vanuit alle windstreken, te voet, per fiets, met de auto of per openbaar vervoer.

  routebeschrijving

 • boekbinderij Seugling

  In 1959 overleed G.W.H. Seugling de oprichter van de boekbinderij. Zijn dochter en compagnon de France en diens twee zonen zetten het bedrijf voort onder dezelfde naam. Na pensionering van de gebroeders de France, in 1978, nam Quirijn Jungcurt het roer over. Begin jaren negentig werd Mieke Stouten medevennoot.

  De boekbinderij wordt tot op heden gedreven door Mieke Stouten en Quirijn Jungcurt.

 • Wie zijn zij?
  Quirijn Jungcurt, geboren Amsterdammer, is na de HBS, in de jaren zeventig, naar de Grafische MTS getogen. Hij is opgeleid voor patroon in de drukkerij en studeerde af op twee specialisaties: ontwerpen en grafisch technisch.
  Boekbinden en bakmarmeren hadden zijn hart gestolen. Bij wijze van uitzondering kon hij een half jaar stage lopen bij Boekbinderij Seugling.

  Geschiedenis
  Daarnaast was hij drie maanden in Centro del bel Libro in Ascona (Zwitserland) om zich in het boekbindersvak te bekwamen.
  Na afronding van zijn grafische opleiding trad hij in dienst bij boekbinderij Seugling. Hij werd er ontslagen toen hij, op vakantie, wat langer in Denemarken bleef, omdat hij boekbinders bezocht - Ole Olson, Ole Lundberg, Jens E. Hansen- die hem lieten kennismaken met ongekend nieuwe mogelijkheden voor de boekbinderij.
  Quirijn trad vervolgens in dienst bij een drukkerij, Aeron Productions, en toen de gebroeders de France met pensioen gingen, kon hij in 1978 de boekbinderij overnemen.

  Mieke Stouten, geboren in Ede, rondde in 1979 haar opleiding Cultureel Werk af. Ze werkte onder andere bij een poppentheater en deed sociaal-maatschappelijk werk. Maar haar hart ging uit naar ambachtelijk werk; handwerk oefende een grote aantrekkingskracht op haar uit.
  Na een opleiding bij boekbinderij Seugling, in die tijd een broedplaats voor jong talent, is Mieke in 1986 in dienst getreden bij de boekbinderij. Begin jaren negentig werd zij medevennoot.

  Wie contact opneemt met boekbinderij Seugling, zal om te beginnen met Mieke overleggen. Zij heeft een opmerkzaam oor voor de wensen van de klant, ze komt met creatieve oplossingen voor onvoorziene vragen en laat weten welke mogelijkheden zij ziet.
  Quirijn heeft een passie voor aanpassingen aan de inrichting en apparatuur om het ogenschijnlijk onmogelijke binnen handbereik te krijgen.
  Mieke is degene die met veel gevoel voor het product, papier en linnen met lijm bedwingt.
  Het zijn vakmensen met een lange adem.